Nestle barnmat

Hållbarhet Nestlé Barnmatsburkar

Mamma med barn

Barnmat producerad med förnybar energi

Nestlés barnmatsburkar tillverkas i vår egen barnmatsfabrik i Turku i Finland. Alla våra barnmatsprodukter i glasburk produceras med 100 % förnybar energi och inget avfall från vår fabrik skickas till soptippen. Miljöfrågor är viktiga i vår fabrik, och vi undersöker ständigt möjligheterna till mer hållbara sätt att bedriva verksamheten. Vår fabrik drivs med 100% förnybar el från vindkraft. El som vi köper från ett företag som heter Entelios.

Den ångkraft som behövs för vår barnmatsproduktion kommer från den närliggande ångproduktionsanläggningen Energia, vars huvudsakliga energikälla är träflis från trä- och sågverksindustrin, såsom spån, sågspån, toppar och bark, samt träpellets. Pelletsleverantören har både PEFC- och FSC-certifikat för hållbar träindustri. Inga träd fälls för att förse anläggningen med bränsle.

Vi föredrar nordiska noggrant utvalda ingredienser

Vid tillverkningen av Nestlés barnmatsburkar används endast ingredienser av barnmatskvalitet, som uppfyller strikta kvalitetsstandarder. Kvaliteten på barnmat är föremål för strikt EU-lagstiftning, och på Nestlé följer vi inte bara dessa lagstiftningar utan inför också ytterligare interna standarder för att säkerställa produkter av hög kvalitet.

Råvarorna till Nestlés barnmatsburkar köps in från nordiska bönder när det är möjligt. Till exempel kommer potatisen och ärtorna som vi använder i produkterna från finska gårdar. 

Dessutom kommer 100 % av nötköttet som används i Nestlés barnmatsburkar från Norden. Vidare är all fisk i våra fiskrätter MSC-certifierad. Detta betyder att du kan vara säker på att vår fisk kommer från ett fiske som har blivit certifierat av en oberoende expert enligt MSC: miljöstandard som välskött och hållbart. Du kan läsa mer här: www.msc.org/se 

NORDISKA, RENA INGREDIENSER
Foto på barnmatsburkar

Återvinning av Förpackningar

Förutom själva produkten tittar vi också på hållbarhetsfrågorna för våra förpackningar. Det är därför vi investerar i återvinningsbarheten hos våra barnmatsförpackningar och ständigt letar efter nya lösningar för att återvinna förpackningarna så effektivt som möjligt.

Nestlés glasburkar för barnmat är helt återvinningsbara: locket sorteras för metallinsamling och burken för glasinsamling. Både glas och metall kan återvinnas nästan obegränsat. Vid återvinning smälts råmaterialet ner för återanvändning. Så sortera alltid dina Nestlé barnmatsburkar! 

När du dessutom sorterar tomma barnmatsförpackningar i rätt insamlingsbehållare minskar du mängden blandat avfall och främjar användningen av återvunnet material för tillverkning av nya produkter. Tack för att du tillsammans med oss deltar i den effektiva återvinningen av Nesté-förpackningar!

Rotfrukter från regenerativa gårdar

Nestlé är en pionjär när det gäller att främja regenerativt jordbruk i Finland där många av ingredienserna till våra barnmatsburkar kommer ifrån, eftersom det är där vi har vår produktion. Vi vill erbjuda rotfrukter av högsta kvalitet i vår barnmat, samtidigt som vi säkerställer jordbruksmarkens välbefinnande och produktivitet. Vi främjar regenerativt jordbruk utifrån perspektivet att varje gård och åker är unik när det gäller jord, mikroklimat och mångfald i växtbeståndet. Det finns inte två gårdar eller markområden som är likadana, så det är inte säkert att samma jordbruksmetoder kan användas överallt. Regenerativt jordbruk är en resa som var och en av våra jordbrukare måste göra, och Nestlé vill vara med dem på den resan.

Två av våra jordbrukare har nått en avancerad nivå av regenerativt jordbruk och deras gårdar är nu godkända som regenerativa gårdar.  Vår oberoende samarbetspartner BSAG (Baltic Sea Action Group) utvärderar och granskar jordbrukarna varje år för att effektivt övervaka både framsteg och den aktuella situationen. Läs mer om dem och deras berättelser nedan.

tuomas_kause

Tuomas Kause: ”Man måste ge till marken också, man kan inte alltid bara ta” 

Torka och kraftiga vindar får morotsodlare att inse behovet av att förbättra markens skick.Fyra hektar morotsfält ligger under ett täcke av vit snö. Bonden Tuomas Kause sträcker ut handen för att visa hur långt morötterna kommer att sträcka sig. I Inderö i Björneborg, på just de här åkrarna, har man odlat mark åtminstone sedan 1600-talet. Sedan dess har man odlat mat åt finländarna på Riutta gård. Som bevis på det lyfter Kause ner en tavla som sitter på väggen med namnen på de tjugotals generationer som har brukat gårdens mark. 

Tuomas Kause är själv ett nytt tillskott på den långa listan. År 2017 grundade Tuomas en jordbruksförening tillsammans med sina föräldrar, Olli och Anne Kause. Jordbruk är inget nytt för Tuomas, då den 32-åriga jordbrukaren har vuxit upp på de här åkrarna.  Marken används nu för att odla morötter, rödbetor, palsternackor och spannmål av barnmatskvalitet. Gården är särskilt känd för sina morötter, som en ingrediens i Nestlé barnmatsburkar.

Vädret i Inderö har blivit mer ostadigt under de senaste åren. Regnen som sköljer över åkrarna har varit kraftigare än tidigare. Ibland drabbas åkrarna av torka och kraftiga vindar. Kause minns en vår särskilt väl. 2017 var marken torr och morotsfröna grodde inte. Vinden tilltog och svepte med sig fröna från den torra marken. I slutändan blev skörden en besvikelse, och den hösten skördades bara en skottkärra full med morötter från de fyra hektaren mark

Sådana erfarenheter har fått Kause att inse att marken inte tål ständig intensiv odling, utan att åkrarna behöver tid och människans hjälp för att återfå sin livskraft. Därför tyckte Kause att det var ett förnuftigt alternativ att byta till regenerativa jordbruksmetoder. Man måste ge till marken också, man kan inte alltid bara ta.”

De regenerativa jordbruksmetoderna på Kauses gård introducerades 2019. Regenerativt jordbruk främjar jordens växtkraft genom att odla grödor som binder näringsämnen och förbättrar markstrukturen, som olika typer klöver och gräs. Dessa växter växer på åkern tre år i rad efter ett år med morötter. Det kallas för växtföljd och gör jorden porös och näringsrik.

Åkermarkens tillstånd förbättras när en morotsåker omvandlas till en flerårig markförbättringsåker. Kause gör sin egen gräsblandning av olika gräsarter. Variationen är en förutsättning eftersom de olika längderna på arternas rötter är som små pinnar som tränger ner i jorden och skapar luftiga hål i marken för att så småningom brytas ner och omvandlas till näringsämnen. Rötterna bryter också upp de packade jordlagren som förhindrar att vatten absorberas. En särskild fördel är att regenerativa grödor binder kol i åkermarken i hög grad. 

tuomas_kause_field
tuomas_kause_3

Växtföljd kan betraktas som ett långsamt sätt att producera mat, eftersom morötterna som hamnar i Nestlé barnmatsburkar kan odlas på ett enda åkerskifte vart fjärde år. Om tre år kommer åkern att odlas med gräs som förbättrar jorden.Fördelen med det är att kvaliteten och kvantiteten på skörden ökar med tiden.

Riutta gård har endast odlats regenerativt under några år. Kause säger att han redan har märkt av effekterna av det regenerativa jordbruket på de åkerskiften där metoden har använts: svart humus har börjat bildas i den torra och sandiga jorden, vilket är ett tecken på att kolbindningen har varit framgångsrik. Även om framgångarna är uppmuntrande är det en lång process att dra nytta av regenerativt jordbruk fullt ut. 

”Inget händer över en natt, vi talar om år och decennier för att se de verkliga fördelarna. Om vi skulle göra om den här intervjun om 10 eller 20 år, då skulle jag verkligen kunna säga om det här har fungerat. Att förbättra åkermarkens tillstånd är en lång process. Det viktigaste är att odla grödor som förbättrar markens struktur till en permanent del av växtföljden.”

Varje jordbrukare ställs inför ögonblick då långtgående beslut måste fattas. Vissa röjer nya åkrar, andra byter ut de arter som de odlar. Kause tror att hans beslut om att övergå till regenerativa jordbruksmetoder kommer att bana väg för kommande generationer av jordbrukare. Alltså för dem som fortfarande äter Nestlé barnmatsburkar.

Samuli Leskelä: ”Det regenerativa jordbrukets resa kommer aldrig att vara avslutad”

Nestlé-potatis växer på Paavolas gård i Österbotten. Samuli Leskelä odlar potatis till Nestles barnmatsburkar på sin gård Paavola i Lochteå. Samuli säger att han föddes till att odla potatis och att han har deltagit i arbetet på gården sedan han var barn. 2009 tog Samuli agrologexamen och blev officiellt jordbruksföretagare samma år. Ett år tidigare, 2008, började Samulis pappa odla potatis för barnmat för Nestlé, och i Samuli hittade Paavola gård en ny bonde för att fortsätta odlingen på samma väg 2015.


Paavolas 200 hektar stora gård är specialiserad på odling av matpotatis. Kvaliteten på barnmat ställer höga krav på jordbruket, som gården och dess verksamhet måste vara långsiktigt engagerad i. Förutom potatis producerar Samulis gård korn och havre för försäljning, samt gräsfoder till kreatursgårdar i närområdet. För några år sedan blev Samuli alltmer intresserad av att förbättra skicket på sina åkrar och hörde talas om regenerativt jordbruk. Regenerativt jordbruk förbättrar markförhållandena, ökar kolbindningen och främjar den biologiska mångfalden. Han insåg att det, trots hans långa erfarenhet och utbildning inom området, fortfarande fanns mycket att lära. 

Samuli började sin resa mot regenerativt jordbruk och efter en utbildning som möjliggjordes av Nestlé och BSAG godkändes hans gård som en regenerativ gård 2022. Enligt Samuli är regenerativt jordbruk en resa som fortsätter, och som aldrig avslutas.

”Jordbruket och dess framtid förändras och jordbrukarnas arbete är beroende av tradition, erfarenhet och lokal kunskap. Men när omständigheterna förändras räcker det inte längre med enbart erfarenhet, utan det krävs ny kunskap”, säger Samuli.

samuli
View details Regenerativt jordbruk
Regenerative farming

Regenerativt jordbruk

På Nestlé vill vi bidra till att göra den nordiska livsmedelsproduktionen mer miljövänlig. Därför har vi 2021 börjat utbilda odlare av våra råvaror i regenerativa jordbruksmetoder.

Bli medlem i Klubben & få massor av förmåner!

icon_b

Innehåll til dig

Följ din graviditet och ditt barns utveckling genom innehåll, tips och råd

icon_a

Fråga våra experter

Skicka in dina frågor så fort ditt barn fyllt sex månader.

coupons

Kuponger

Få produktkuponger så fort ditt barn fyllt sex månader.