Hur ammas en nyfödd?
De flesta barn som får ligga ostörda på mammas mage direkt efter förlossningen brukar vilja börja suga på mammas bröst inom de närmaste timmarna. Det är ingen idé att att försöka innan barnet själv visar signaler på att vilja ammas. Hud mot hud kontakten som rekommenderas främjar att ditt barn börjar att söka efter bröstet när det är redo till att ammas men den hjälper även till att ditt barn håller sin kroppstemperaturen. Läs gärna vår hud-till-hud-artikel här.
Amning är den bästa starten du kan ge till ditt barn. Med lite övning kommer du snart att komma in i den rutin som fungerar bäst för er båda två. Nedan följer lite vägledning om hur du lättast kommer igång, hur du ska bli bekväm med att amma samt om hur du kan se till att barnet får tillräckligt att äta vid varje amningstillfälle.
Att amma ditt nyfödda barn.
Tvätta dina händer innan du börjar att amma. Ha ett glas vatten i närheten om du skulle bli törstig. Sätt dig ner och gör det bekvämt för dig. Försök att sitta med ryggen så rakt som möjligt och lägg gärna en kudde som stöd bakom ryggen. Vid behov kan du lägga en kudde i ditt knä för att hjälpa barnet närmre ditt bröst och med att få rätt position.
Lägg barnet över ditt knä och ge stöd åt dess huvud, axlar och kropp genom att hålla en rak position. Placera näsan mittemot din bröstvårta och låt barnets huvud luta bakåt och stötta det med en hand. Använd din andra hand för att hålla i ditt barn.
När du håller barnets näsa vid din bröstvårta stimuleras barnet till att snart öppna sin mun. Om inte kan du försiktigt föra din bröstvårta mot barnets överläpp för att på så vis stimulera ytterligare.
När barnet kommer till bröstet ska huvudet luta bakåt och hakan ska vidröra ditt bröst. Barnet ska ha ett stort ”tag” om din bröstvårta och det ska inte göra ont på dig mer än de första tagen vid amningsstarten. Skulle det göra ont efter att barnet ammat ett tag så rekommenderas det att man sätter sitt lillfinger i barnets mungipa så att släppa taget om bröstvårtan och att barnet läggs till barnet på nytt till bröstet. Bröstvårtans utseende efter amning talar om hur barnets tag varit då det ammat, rätt eller fel. Bröstvårtan ska vara rund efter amning då barnet släpper taget. Ju mer barnet öppnar munnen, desto mer underlättar det till att det tar ett rätt tag om bröstvårtan, sk rätt suggrepp. Ibland kan man behöva att stödja bröstet åt barnet för att det inte ska hindra andningen då ett litet barn andas genom näsan.
Ett sätt att kontrollera att barnet får i sig mjölk när det ammar är att lyssna efter sväljljud. När barnet har sugit en stund börjar mjölken att strömma ut från bröstet vilket kallas för utdrivningsreflexen och då kan du höra hur barnet sväljer och käken den rör sig. När utdrivningsreflexen stimuleras och mjölken rinner till, så kan du känna en stickande känsla i bröstet vilket är helt normalt.
- För att barnet ska få den mjölk som det behöver och släcka törsten ska du låta barnet amma till att det släpper bröstet själv. Om barnet får styra amningen själv så ammar det periodvis tätare och längre och ibland mindre sällan och kortare tid vilket gör att mjölken produceras i den mängd som vad barnet behöver för att växa och må bra, vilket kan förenklas med att efterfråg leder till tillgång. Upplever du att det ena bröstet är urmjölkat och inga sväljljud hörs samt att ditt barn släpper taget om bröstet och fortfarande visar intresse för att vilja ammas mer, så kan du erbjuda det andra bröstet. När barnet är mätt så kommer det antingen till att släppa taget om bröstet eller att somna vid bröstet.
Om du upplever problem med att amma så är du inte den första och du kommer verkligen inte till att vara den sista. Du kan söka det stöd du behöver för att ta dig igenom de problem som uppstår med din amnning genom att besöka en amningsmottagning eller Amningshjälpens hemsida (https://www.amningshjalpen.se/). Följer du länken nedan hittar du en video samt mer information om olika amningsråd samt om vilka signaler ditt barn ger till dig när det är hungrigt och vill ammas.
Related articles