Kvinna Ammar

Amning

Att börja amma sitt nyfödda barn kan vara en intensiv period och som måste få ta sin tid innan ni lärt känna varandra och din mjölkproduktion kommit igång ordentligt.
Ett nyfött barn kan vilja ammas ofta, en gång i timmen till var tredje timme i början. En del barn suger en kortare stund, medans andra barn suger en längre. 
Låt ditt barn ammas till att det själv släpper taget om bröstet, ett tecken på att barnet är nöjd och mätt.

Den första tiden är viktig för dig för att lära dig tyda de signaler som ditt barn kommer att ge när det är hungrigt och vill ammas. När ditt barn väl är ledsen så är det en sen amningssignal på att ditt barn är för hungrigt. 
Genom att lära dig tyda ditt barns amningssignaler i tid blir det lättare att amma, eftersom ju mer upprört barnet är, desto svårare kan det vara att få det till att lugna ner sig och till att ta bröstet.

Hur vet jag om mitt barn får tillräckligt med mjölk när jag ammar?

Många nyblivna mammor är oroliga för att de inte producerar tillräckligt med mjölk åt sitt barn under de första dagarna. 
Så länge ditt barn vaknar och vill ammas med jämna mellanrum och du kan höra sväljljud, är detta oftast ett tecken på att du som mamma producerar tillräckligt med mjölk. 
Barnets viktökning är senare en av de parametrar som visar på ditt barns välmående och att ditt barn får tillräckligt med mjölk i sig. 
Under den första veckan i livet brukar de flesta barnen gå ner i vikt. Men när din mjölk rinner, vänder barnets vikt och inom en veckas tid brukar barnet vanligtvis börja att närma sig sin födelsevikt och sedan växer barnet successivt med en sund tillväxt.

Våta blöjor kan också vara en bra parameter på om ditt barn får tillräckligt med mjölk i sig. De första dygnen efter födseln är det små mängder urin som successivt ökar till 5-6 våta blöjor per dygn.

Frekvens och mjölkproduktion

Att amma efter barnets signaler, hjälper till att stimulera din kropp att bilda tillräckligt med bröstmjölk och upprätthålla produktionen. 
Amma ditt barn när det verkar hungrigt. Ju mer det ammar, desto mer mjölk producerar du, efterfrågan styr tillgången. 
Att amma med 2-3 timmars intervall (ja, även under natten) - dvs 8-12 gånger om dygnet är helt normalt. Låt ditt barn sova i närheten av dig så att du hör det när du själv sover och kan börja amma direkt när barnet ger signaler.

Om du upplever det som att du ”bara” ammar, så ha i åtanke att ditt barns magsäck är liten och att bröstmjölken är lätt för ditt barn att spjälka. 
Periodvis kommer ditt barn vilja amma tätare och detta är helt normalt. Ditt barns ökande av amningsfrekvensen stimulerar din kropp till att öka upp mjölkproduktionen.

Ska jag amma mitt barn under natten?

Studier har visat att ammande kvinnors prolaktinnivå (mjölkbildande hormon) har en betydande högre nivå på natten, speciellt fram emot morgonen, vilket gör att barn vill ammas eftersom det finns mer mjölk. 
Nattamningen är viktigt för att hjälpa till att stimulera din mjölkproduktion samt upprätthålla den. Det är normalt att ditt barn vaknar för att matas på natten, oavsett om de ammas eller matas med modersmjölksersättning, eftersom det tar ett tag för ditt nyfödda barn att göra skillnad på dag och natt. Att ditt barn vaknar på natten och vill äta beror ibland på att det är hungrigt, en annan gång kan det vara törstigt och inte minst att det vill ha närheten till dig.
 

View details 0 - 3 månaders bebis - en god start i livet
3 månaders bebis
Artikel
0-3 månader

0 - 3 månaders bebis - en god start i livet

Bröstmjölk ger under det första halvåret all näring som ditt lilla barn behöver.

4min att läsa

Fördelar med amning

View details Amning bidrar till en god bakterieflora och en sund tarm
Artikel
0-3 månader
Amning bidrar till en god bakterieflora och en sund tarm

Amning bidrar till en god bakterieflora och en sund tarm

Vi vet att barnets hälsa påverkas av bakterierna i tarmen. Men var kommer de egentligen ifrån?

2min att läsa

View details Amning ger bästa starten
Artikel
0-3 månader
Mum breastfeeding

Amning ger bästa starten

Under det första halvåret ger bröstmjölken all näring ditt barn behöver. Den är unikt anpassad för just din lilla bebis, och innehållet och mängden anpassar sig hela tiden efter barnets behov.

1min att läsa

View details Protein – vilken sort och hur mycket är optimalt för ett litet barn?
Artikel
0-3 månader
Protein – vilken sort och hur mycket är optimalt för ett litet barn?

Protein – vilken sort och hur mycket är optimalt för ett litet barn?

De senaste åren har forskningen om bröstmjölk gått framåt. Ny kunskap visar hur komplext och avancerat den näringsmässiga sammansättningen hänger samman med barnets ständigt varierande behov.

2min att läsa

Tips för amning

View details Hur ammas en nyfödd?
Artikel
0-3 månader
Amma nyfödd

Hur ammas en nyfödd?

De flesta barn som får ligga ostörda på mammas mage direkt efter förlossningen brukar vilja börja suga på mammas bröst inom de närmaste timmarna.

4min att läsa

View details Hur länge bör man amma?
Artikel
6-11 månader
Hur länge ska man amma

Hur länge bör man amma?

Amning är en fråga som väcker många åsikter och känslor.

2min att läsa

View details Vad bör du äta när du ammar?
Artikel
0-3 månader
Vad ska man äta när man ammar

Vad bör du äta när du ammar?

Precis som det var viktigt att äta bra och näringsrikt medan du var gravid, så är det lika viktigt att du fortsätter att göra det även medan du ammar.

4min att läsa

WHO - koden

View details WHO-koden
Nestle och WHO-koden
Artikel

WHO-koden

Amning är den bästa näringen för spädbarn och Nestlé stödjer till fullo WHO rekommendationen om exklusiv amning under barnets första sex månader, följt av introduktion av näringsrik mat tillsammans

2min att läsa

Fråga experterna

View details Fråga våra experter
Pojke äter mat

Fråga våra experter

Pernilla, Eva och Ulrika är här för att lugna och stärka dig efter barnets första 6 månader. Skicka in dina frågor.

Bli medlem i Klubben & få massor av förmåner!

icon_b

Innehåll til dig

Följ din graviditet och ditt barns utveckling genom innehåll, tips och råd

icon_a

Fråga våra experter

Skicka in dina frågor så fort ditt barn fyllt sex månader.

coupons

Kuponger

Få produktkuponger så fort ditt barn fyllt sex månader.