Hur du hjälper ditt barn att sova bättre
Bebisar älskar att sova och äta. Eller? Förutom att sovandet ibland kan kräva mycket arbete. Det finns inget magiskt knep men testa tipsen från listan nedan så kanske bebisen sover bättre och även du får lite vila.
- Hitta din bebis sovrutin för både dag och natt. Ljus och aktivitet på dagen och dämpad belysning och bad på kvällen. Efter ett tag vet bebisen vad den kan förvänta sig.
- Överväg att införa en nattningsrutin från cirka 3 månaders ålder om ni inte redan har en.
- Håll er till bebisens sovrutin så långt det är möjligt. Till exempel mat, bad, bok och säng i samma ordning varje kväll. För fler tips läs våra bästa knep för att till en bra sovrutin för din bebis.
- Begränsa högljudda, roliga lekar till dagtid.
- Försök att inte överstimulera bebisen på kvällstid. Använda mjuka röster och undvik ögonkontakt när det är dags att sova. Även om bebisen vaknar upp och vill leka.
- Försök att inte smyga runt ett sovande barn. Även om det är viktigt att skilja på natt och dag så kan ett för tyst hus göra dem lättväkta när de behöver sova någonannanstans.
- Försök att vänja bebisen från tidig ålder att sova när ni på språng. De har några år av dagvila framför sig, så det underlättar om de kan sova närsomhelst.
- Skaffa en sval, luftgenomsläpplig filt till barnvagnen för sovstunder när ni är ute.
- Testa white noise. Det sägs påminna om livmodern och hjälper dem att slappna av. Kolla efter appar eller på youtube.
- Undvik sömnfällor. Att vagga kanske fungerar just nu, men snart är de tyngre och förväntar sig att bli vaggade varje kväll.
- Försök att gradvis vänja av barnet vid att vaggas/somna i famnen innan de börjar koppla ihop det med sömn. Gå från att vagga till ett rytmiskt buffande och hyschande för att söva. När det fungerar kan du minska antalet buffningar och hyschningar. Med den här metoden kan du tillslut lägga ner barnet och gå iväg. Det är en chans för barnet att lära sig att somna själv.
- Lär dig att känna igen barnets trötthetssignaler. Om de gäspar, sträcker på sig eller gnuggar sina ögon eller öron är det troligtvis ett bra tillfälle att försöka sova.
- Testa mörkläggninggardiner för nattsömnen.
- Förstå att varje bebis är unik. Det som fungerar för en kanske inte fungerar för en annan.
- Prata med någon om det känns för svårt. Inse att du bara kan göra ditt bästa.
- Prata med en läkare om sömnbristen blir ett problem.
- Testa att dela upp matningarna med din partner eller be en vän eller släktning om hjälp. Så att det inte alltid är du som måste gå upp på natten.
- Överväg att skaffa barnvakt om du behöver hjälp men inte har någon i din närhet som kan hjälpa till.
- Kom ihåg att ditt barn tillslut kommer att sova hela natten. Det finns ett ljus i tunneln.
Related articles