13 tips på fingermat
Kring 9 månaders ålder lär sig ditt barn att bemästra "pincettgreppet" - alltså att kunna plocka upp små saker med tumme och pekfinger. Ett ypperligt sätt att träna pincettgreppet är med mat i små bitar.
Det finns ett par saker att tänka på när man introducerar fingermat. Före ett års ålder "tuggar" barnet mer med tandköttet än med sina eventuella tänder. Därför är det viktigt att bitarna inte är för hårda. Råa grönsaker är oftast hårda, men om man kokar eller ångar dem mjuka så blir de perfekt som fingermat. Du vet att de är tillräckligt mjuka om du lätt kan mosa dem med baksidan av en gaffel. Storleken och formen på maten är också viktig att tänka på. En hel vindruva kan t ex både vara för stor, hård och den runda formen gör att den lätt halkar ner i halsen. Skär vindruvor, körsbärstomater, blåbär och liknande i halvor eller klyftor för att förhindra att ditt barn sätter dem i halsen.
1. Kokta grönsaker
Du kan behöva överkoka dem för att de ska bli tillräckligt mjuka, men prova till exempel morotstärningar, blomkål, broccoli, paprika, sötpotatis och zucchini.
2. Mjuka frukter
Mogna, skalade och urkärnade mango, apelsin, päron, melon, banan och vindruvor i lagom bitar. Prova gärna exotiska frukter som papaya, kiwi etc.
3. Bär
Bär är den perfekta fingermaten - fulla av vitaminer och i lagom portionsbitar. Kom ihåg att bär med ett lite hårdare skal, som t ex blåbär, bör delas så att de inte så lätt slinker ner och fastnar i halsen.
4. Jogolino
Att lära sig äta själv är ett härligt, kladdigt äventyr. Vår Jogolino blir en mumsig, kladdig dip till de mjuka frukterna och bidrar med kalcium, magnesium och zink.
5. Avokado
En mogen avokado är fullproppad med fett av bra kvalité. Är den tillräckligt mjuk kan den serveras som den är i lagom stora bitar, men den kan också mosas till dip eller bres på en liten smörgås.
6. Kött
Hela köttbitar är för hårda och svårtuggade, även korvbitar kan sättas i halsen och är oftast inte särskilt näringsriktiga, men mjuka bitar av t ex köttfärslimpa eller köttbullar går bra. Kom ihåg att köttbullarna och köttfärslimpan ska vara barnvänliga - utan salt och ordentligt genomstekta.
7. Ost
Ost är en bra kalciumkälla, men undvik ostar gjorda på opastöriserad mjölk. Lite mjukost på en mjuk smörgås är toppen.Tänk på att ost innehåller mycket salt så ge inte alltför stora portioner eller för ofta.
8. Fisk
Fisk är perfekt fingermat och innehåller mycket viktig näring. Prova olika fisksorter (se Livsmedelverkets rekommendationer vad gäller fisk till små barn) men var väldigt uppmärksam på ben.
9. Ägg
En omelett är ett bra sätt att blanda lite av de där mjuka grönsakerna . Ägg innehåller mättande protein och vitamin D.
10. Ris, quinoa och bulgur
Koka ris, quinoa eller bulgur med lite mer vatten än vad anvisningarna på paketet säger och koka lite "för länge" så det blir ordentligt mjukt och lite kladdigt. Blanda med lite osaltad tomatpuré och olja så att du kan forma lagom stora bollar.
11. Pasta
Glöm al dente - koka pastan riktigt mjuk. Pastabitar är bra fingermat som de är ihop med broccoli men du kan också smaksätta med tomatsås, lite olja och lite fint riven ost.
12. Dip
Dips är ett toppenbra sätt att få in extra näringsämnen och nya smaker. Prova guaccamole (mosad avokadodip), hemgjord hummus (kikärtsdip), smaksätt crème fraîche eller varför inte hederligt, gammaldags äppelmos? I vårt sortiment hittar du flera frukt- och grönsakspuréer som gör sig jättebra som dip. Låt ditt barn prova olika kombinationer av dips och "dippmat".
13. Kokta bönor - svarta, röda, kidney
Blanda alla fina färger. Skölj bönorna väl och koka dem riktigt mjuka. Servera som de är eller gör en böndip.
Bra måltidsrutiner för ditt barn
Om du har bra rutiner runt mat och sömn blir det lättare att tackla sådant som inte går att planera.
2min att läsa
Related articles