Gravid vecka 32
När du är gravid vecka 32 kan det tyckas att ditt barn borde ha utvecklats färdigt så nära förlossningsdatumet. Din bebis utvecklas dock fortfarande så här nära inpå upploppet och det kommer att vara aktivitet fram till den stora dagen. Även om det är mycket aktivitet så handlar det mest om finslipning och polering. Han eller hon gör sig redo för att träffa dig!
Barnets utveckling när du är gravid vecka 32
Nu är bebisens ben så gott som helt färdigutvecklade och alla naglar är på plats på de små fingrarna. Inom kort kommer även hudens rödaktiga rodnad att ersättas av en ljuvlig, bebisrosa nyans. Bebisens binjurar är för tillfället enorma – lika stora som hos en tonåring! Dessa utsöndrar steroidliknande hormoner som kortisol (naturligt kortison) i imponerande mängder, mer än tio gånger så mycket som hos en vuxen person. Kortisol spelar en viktig roll, inte bara för att ge kraft vid födseln utan även för att hjälpa organ, som till exempel lungorna, att utvecklas. Efter födseln kommer binjurarna att minskas dramatiskt och vara i en mer naturlig proportion till bebisens storlek. Kroppen är fiffig och hjälper din bebis att göra sig redo för livet. Det har varit så genomgående genom hela graviditeten och fortsätter även så när du är gravid vecka 32.
Matsmältning när du är gravid vecka 32
Tycker du att ditt matsmältningssystem jobbar allt långsammare? Det har du att tacka dina hormoner för. Ge tarmarna en skjuts på vägen genom att välja fiberrik mat. Torkad frukt är bra som mellanmål. På kontrollen som görs när du är gravid vecka 32 mäter barnmorskan din mage och lyssnar på barnets hjärtljud. Hon kontrollerar även ditt blodsocker, blodtryck och din vikt. Ge dig en klapp på axeln för att du har gjort det så bra såhär långt. Nu är det bara två månader kvar och det börjar bli dags att göra sig redo för upploppet!
Äta rätt
Här går du och har fullt upp med att vara gravid i vecka 32 och vi uppmanar dig redan att förbereda dig på tiden efter förlossningen. Men det här är en bra tid att se över att du får i dig alla vitaminer du ditt barn behöver. Ditt barns känsliga hud kommer snart att få en rejäl prövning när den inte längre har fostervätskan att ta skydd av, både under och efter födseln. Vitaminer lagras inte vilket betyder att de behöver tas dagligen för att göra nytta. Både nu och när du ammar får bebisen alla sina vitaminer och näringsämnen från dig. Ät varierat och mycket grönt så brukar det ordna sig. En bra tumregel: Ju mer naturligt färgglad din mat är, desto fler vitaminer får du i dig. Om du känner dig osäker så är det alltid bra att ta kontakt med sjukvården och få tips och råd av professionella. Du är långt från den första som har funderingar gällande din graviditet och det finns gott om råd att tillgå!
Gravid vecka 32, dags att fundera på framtiden
Undrar du vad du behöver ha ordnat till bebisens ankomst? Bra fråga! Vad gäller kläder så kommer du behöva runt fem till sju bodys, byxor och pyjamasar. Spädbarn har en förmåga att få upp mjölken igen ganska ofta i början. Det kan även vara bra att ha en eller två lättare bomullsmössor, en overall som passar för årstiden samt ett par koftor eller tjockare mössor efter säsong. Utöver detta kan det vara bra att ha utrustning till när bebisen ska sova, bada, äta och få blöjor bytta. Leksaker brukar vara populära presenter men egentligen är det ingen brådska med det – du kommer definitivt vara bebisens favoritleksak i början. Glöm inte att köpa en barnstol till bilen, den lär behövas när ni ska köra hem er lilla bebis från sjukhuset.
Ett litet extratips: Spädbarn är inte små för alltid. De växer ur sina kläder väldigt snabbt, så köp inte för mycket! Det kan vara frestande att köpa på sig en rejäl arsenal av utstyrslar till de små, för visst är de gulliga? Försök att planera inköpen och läsa på om hur länge det kan förväntas att ditt barn kan ha kläderna.
Läs mer om kost på livsmedelsverket.se
Related articles