Gravid vecka 32

Gravid vecka 32

Gravid
Artikel
Dec 9, 2017
4min

När du är gravid vecka 32 kan det tyckas att ditt barn borde ha utvecklats färdigt så nära förlossningsdatumet. Din bebis utvecklas dock fortfarande så här nära inpå upploppet och det kommer att vara aktivitet fram till den stora dagen. Även om det är mycket aktivitet så handlar det mest om finslipning och polering. Han eller hon gör sig redo för att träffa dig!

Barnets utveckling när du är gravid vecka 32

Nu är bebisens ben så gott som helt färdigutvecklade och alla naglar är på plats på de små fingrarna. Inom kort kommer även hudens rödaktiga rodnad att ersättas av en ljuvlig, bebisrosa nyans. Bebisens binjurar är för tillfället enorma – lika stora som hos en tonåring! Dessa utsöndrar steroidliknande hormoner som kortisol (naturligt kortison) i imponerande mängder, mer än tio gånger så mycket som hos en vuxen person. Kortisol spelar en viktig roll, inte bara för att ge kraft vid födseln utan även för att hjälpa organ, som till exempel lungorna, att utvecklas. Efter födseln kommer binjurarna att minskas dramatiskt och vara i en mer naturlig proportion till bebisens storlek. Kroppen är fiffig och hjälper din bebis att göra sig redo för livet. Det har varit så genomgående genom hela graviditeten och fortsätter även så när du är gravid vecka 32.

Matsmältning när du är gravid vecka 32

Tycker du att ditt matsmältningssystem jobbar allt långsammare? Det har du att tacka dina hormoner för. Ge tarmarna en skjuts på vägen genom att välja fiberrik mat. Torkad frukt är bra som mellanmål. På kontrollen som görs när du är gravid vecka 32 mäter barnmorskan din mage och lyssnar på barnets hjärtljud. Hon kontrollerar även ditt blodsocker, blodtryck och din vikt. Ge dig en klapp på axeln för att du har gjort det så bra såhär långt. Nu är det bara två månader kvar och det börjar bli dags att göra sig redo för upploppet!

Äta rätt

Här går du och har fullt upp med att vara gravid i vecka 32 och vi uppmanar dig redan att förbereda dig på tiden efter förlossningen. Men det här är en bra tid att se över att du får i dig alla vitaminer du ditt barn behöver. Ditt barns känsliga hud kommer snart att få en rejäl prövning när den inte längre har fostervätskan att ta skydd av, både under och efter födseln. Vitaminer lagras inte vilket betyder att de behöver tas dagligen för att göra nytta. Både nu och när du ammar får bebisen alla sina vitaminer och näringsämnen från dig. Ät varierat och mycket grönt så brukar det ordna sig. En bra tumregel: Ju mer naturligt färgglad din mat är, desto fler vitaminer får du i dig. Om du känner dig osäker så är det alltid bra att ta kontakt med sjukvården och få tips och råd av professionella. Du är långt från den första som har funderingar gällande din graviditet och det finns gott om råd att tillgå!

Gravid vecka 32, dags att fundera på framtiden

Undrar du vad du behöver ha ordnat till bebisens ankomst? Bra fråga! Vad gäller kläder så kommer du behöva runt fem till sju bodys, byxor och pyjamasar. Spädbarn har en förmåga att få upp mjölken igen ganska ofta i början. Det kan även vara bra att ha en eller två lättare bomullsmössor, en overall som passar för årstiden samt ett par koftor eller tjockare mössor efter säsong. Utöver detta kan det vara bra att ha utrustning till när bebisen ska sova, bada, äta och få blöjor bytta. Leksaker brukar vara populära presenter men egentligen är det ingen brådska med det – du kommer definitivt vara bebisens favoritleksak i början. Glöm inte att köpa en barnstol till bilen, den lär behövas när ni ska köra hem er lilla bebis från sjukhuset. 

Ett litet extratips: Spädbarn är inte små för alltid. De växer ur sina kläder väldigt snabbt, så köp inte för mycket! Det kan vara frestande att köpa på sig en rejäl arsenal av utstyrslar till de små, för visst är de gulliga? Försök att planera inköpen och läsa på om hur länge det kan förväntas att ditt barn kan ha kläderna.

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se
 

Related articles

View details Gravid vecka 22
Artikel
Gravid vecka 22

Gravid vecka 22

Om du kunde kika in, skulle du se hur din bebis suger på tummen. Nu är sugreflexen fulländad och tack vare den vet barn hur de ammar redan från födseln.

3min att läsa

View details Sectio: Vad du behöver tänka på
Artikel
vad man ska tänka på

Sectio: Vad du behöver tänka på

Hur du föder ditt barn till världen är ett mycket personligt beslut, med olika faktorer som spelar roll. Här är några saker att tänka på om kejsarsnitt, även känt som sectio.

1min att läsa

View details Illamående och gravid - Vad ska man göra?
Artikel
Illamående och gravid - Vad ska man göra?

Illamående och gravid - Vad ska man göra?

Det kan tyckas konstigt att illamående är så vanligt under graviditeten. Historiskt kan det ha varit en hjälp för kvinnan att undvika mat som inte var bra för henne eller fostret.

4min att läsa

View details Gravid vecka 3
Artikel
Gravid vecka 3

Gravid vecka 3

När du är gravid i vecka 3 befinner du dig i början av din spännande resa. Det syns inget än. Men låt dig inte luras, det råder full aktivitet därinne.

3min att läsa

View details Gravid vecka 24
Artikel
Gravid vecka 24

Gravid vecka 24

Har du känt barnet reagera på ljud och känslor än? Detta brukar börja hända nu i slutet av andra trimestern, så gör dig redo!

4min att läsa

View details Gravid vecka 5
Artikel
Gravid vecka 5

Gravid vecka 5

När du är gravid i vecka 5 och din bebis just nu bara är stor (eller liten) som en ärta, händer det mycket därinne. Utvecklingen går snabbt och han eller hon växer så det knakar!

3min att läsa

View details Gravid vecka 26
Artikel
Gravid vecka 26

Gravid vecka 26

Tadaa - barnet har öppnat sina ögon! Även om det är ett tag kvar till din bebis får se omvärlden med sina egna ögon så är det en stor händelse! 

3min att läsa

View details Gravid vecka 14
Artikel
Gravid vecka 14

Gravid vecka 14

Tänk vad tiden går. Din bebis är nu lika stor som en grapefrukt! Har du känt några sparkar än? Om inte så kommer du göra det nästa vecka.

3min att läsa

View details Gravid vecka 7
Artikel
Gravid vecka 7

Gravid vecka 7

Din bebis är redan imponerande 15 mm lång!

2min att läsa

View details Träning när du är gravid
Artikel
Gravid träning

Träning när du är gravid

En bra fysisk form gör dig mer rustad för förlossningen och kan bidra till att den blir enklare. 

3min att läsa

View details Gravid vecka 30
Artikel
Gravid vecka 30

Gravid vecka 30

Varje dag utvecklas ditt barn allt mer för att göra sig redo inför sin ankomst om mindre än 10 veckor (!). Tycker du att tiden flyger iväg eller att den allt kunde snabba på lite?

3min att läsa

View details Gravid vecka 9
Artikel
Gravid vecka 9

Gravid vecka 9

Även om du bara är i vecka 9, slår ditt barns hjärta alldeles utmärkt av sig själv nu!

3min att läsa

View details Gravid vecka 33
Artikel
Gravid vecka 33

Gravid vecka 33

När du är gravid vecka 33 har du tagit dig igenom nästa hela graviditeten och det är snart bara upploppet kvar. Sex veckor.

3min att läsa

View details Gravid vecka 11
Artikel
Pregnant woman in kitchen

Gravid vecka 11

Om du kunde se inuti din mage skulle du nu se små, små hårstrån komma fram på ditt barns ögonbryn och överläpp, så kallat lanugobeh-hår!

2min att läsa

View details Gravid vecka 13
Artikel
Gravid vecka 13

Gravid vecka 13

Såhär när din andra trimester börjar är det mycket som händer. Det är många milstolpar här!

3min att läsa

View details Gravid vecka 35
Artikel
Gravid vecka 35

Gravid vecka 35

Du är nu gravid i vecka 35 och den stora dagen närmar sig med stormsteg! Om ungefär en månad kommer du att kunna hålla din lilla bebis i famnen!

3min att läsa

View details Din barnförberedelse plan
Artikel
bebisskydd

Din barnförberedelse plan

Det är en bra idé att barnskydda ditt hus innan den stora ankomsten. Läs våra barnskyddstips, från barnsäkerhetslås till babys hörnskydd för att minimera risken för olyckor hemma.

1min att läsa

View details Varför är det extra viktigt med järn för gravida kvinnor?
Artikel
Varför är det extra viktigt med järn för gravida kvinnor?

Varför är det extra viktigt med järn för gravida kvinnor?

Järn ingår i de röda blodkropparna som hjälper till att transportera livsviktigt syre till dina och ditt barns celler.

2min att läsa

View details Gravid vecka 17
Artikel
Gravid vecka 17

Gravid vecka 17

Din lilla bebis väger nu runt 150 gram och ser allt mer ut som en ”riktig” bebis för var dag som går.

3min att läsa

Bli medlem i Klubben & få massor av förmåner!

icon_b

Innehåll til dig

Följ din graviditet och ditt barns utveckling genom innehåll, tips och råd

icon_a

Fråga våra experter

Skicka in dina frågor så fort ditt barn fyllt sex månader.

coupons

Kuponger

Få produktkuponger så fort ditt barn fyllt sex månader.