Mathjälp för petiga
Barn är så olika, vissa äter allt som ställs framför dem medan andra behöver lite hjälp på traven för att vidga sin meny. Kanske har du stått där och lagat näringsrik, bra mat för att sedan bara mötas av en stängd liten mun. Men faktum är att ett visst mått av matkrångel är ett helt naturligt led i ett barns utveckling. Med lite list kan du göra det mer lockande för ditt barn att våga provsmaka ny mat. Petiga barn följer ofta ett mönster och även om alla tips inte passar ditt barn direkt – spara dem och prova längre fram. Här gäller det också att inte förvänta sig att barnet ska kasta sig över den nya maten direkt utan ha tålamod. Med lite kunskap om vad det är som händer kan det vara lättare att hantera situationen. Här finns fakta, tips och recept framtagna av dietist Sara Ask som förhoppningsvis kan hjälpa dig och ditt barn till en mysig matstund tillsammans.
Bra att veta!
Hos de allra flesta barn är petighet och matkrångel en helt normal fas, men för enstaka barn finns det andra orsaker bakom. Till exempel: oupptäckta allergier, tugg- och sväljsvårigheter, förstoppning, eller stora halsmandlar. Matsvårigheter kan också vara ett av de första tecknen på neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Om du misstänker att något inte står rätt till, tveka inte att rådfråga ditt barns bvc-sköterska. Ju förr ni får hjälp om det skulle vara något, desto bättre.
Tricks i matlagningen
Tips 1
Utnyttja smakbryggor: Kryddor och andra smaker som barnet känner igen kan fungera som en brygga över till en ny rätt. Låt en soppa ta smak av gul curry, pizzakrydda eller taco-krydda till exempel. Eller låt fisken få röda ketchup-prickar.
Tips 2
Mixa krämigt: Barn verkar uppskatta känslan av att en rätt är gjord av en enda ingrediens. Därför kan det underlätta om till exempel en grönsakssoppa eller pastasås mixas slät och krämig, så att inga lökbitar eller andra ojämnheter känns.
Tips 3
Toppa med något bekant: Något bekant att toppa en krämig soppa med, som äggbåtar, majs eller pastafjärilar, kan öka dragningskraften. I väntan på att barnet lär sig gilla soppa, kan måltiden bestå av pastafjärilar med en liten klick soppa.
Tips 4
Smyg in lite sötma: Barn föds med en förkärlek till sötma som går att ta vara på. Mixa ner söt morot i tomatsåsen, krispigt äpple bland grönsakerna eller låt den som vill lägga till exempel bananslantar eller mango i currygrytan.
Tips 5
Jobba med krisp: Barn har ofta lättare att närma sig krispig mat än mjuk. Iskalla ärtor, havrekuddar, krispiga grönsaksstavar, knaprigt fröknäcke eller vanligt knäckebröd till exempel. De flesta knäckebröd är 100% fullkorn och bra, även för barn.
Tips 6
Servera seperat: Servera den mat som går enligt ”tacomodellen”, exempelvis grönsaker var för sig, i olika skålar, i stället för i en blandad sallad. Färgglatt blir det också, och ett perfekt sätt för barnet att öva på finmotoriken.
Extra näringsrika recept
För den som behöver lite extra järn och annan näring är det enkelt att servera NAN ® PRO 3–5 mjölkdyck till maten. Men alla gillar inte mjölk i glaset. Här följer några förslag på små mellanmål och maträtter där NAN ® PRO 3–5 mjölkdyck ingår i recepten i stället.
NAN ® PRO mjölkdryck finns i tre åldersnivåer
NAN ® PRO 3–5 är en bra källa till bland annat järn, nyttiga fetter och åldersanpassad mängd protein. NAN ® PRO Mjölkdryck finns att köpa drickfärdig eller i pulverform. Om du använder produkten i pulverform tillreder du den enligt anvisning på förpackningen.
Relevanta artiklar
Sara Ask, Dietist och kokboksförfattare