Protein – vilken sort och hur mycket är optimalt för ett litet barn?
De senaste åren har forskningen om bröstmjölk gått framåt. Ny kunskap visar hur komplext och avancerat den näringsmässiga sammansättningen hänger samman med barnets ständigt varierande behov. Det näringsämne som ändras mest är proteinet.
I början när barnet växer fort innehåller bröstmjölken relativt mycket protein, sen minskar mängden allteftersom barnets tillväxttakt minskar och andra behov tar större plats. Ett annat skäl till att mängden protein i bröstmjölken sjunker med barnets ålder har att göra med mängden som barnet orkar amma. Under de första månaderna i livet, äter barnet små mängder bröstmjölk åt gången, därför är innehållet av protein högre. När barnet blir äldre och äter större mängder bröstmjölk sjunker proteinhalten för att vara optimalt i förhållande till barnets behov.
Det är den unika kvaliteten på bröstmjölkens protein som gör den så speciell
Protein är uppbyggt av mindre komponenter som kallas aminosyror. Varje aminosyra spelar en särskild roll för ditt barns hälsa och utveckling. Var och en av dem behövs därför i olika stora mängder. Det är kombinationen av dessa aminosyror, i respektive mängd, som ligger till grund för hur man definierar kvaliteten på ett protein. Till exempel är det mycket stor skillnad på proteinkvaliteten för komjölk och proteinkvaliteten för bröstmjölk. Inte bättre eller sämre kvalitet men de är skapade för att lösa olika uppgifter; kalvar ska växa snabbare än vad som är nyttigt för människor, därför är det sådan skillnad på komjölk och bröstmjölk.
Nestlé bedriver särskild forskning om protein och barns utveckling
Ända sedan Henri Nestlé tilldelades en guldmedalj vid världsutställningen 1871 för sin betydelse i kampen mot barnadödlighet så har Nestlé bedrivit forskning om kopplingen mellan barn, mat och hälsa. Proteinets betydelse har på senare år visat sig vara av större betydelse än man tidigare känt till.
Related articles