Gravid vecka 17

Gravid vecka 17

Gravid
Artikel
Dec 11, 2017
3min

Din lilla bebis väger nu runt 150 gram och ser allt mer ut som en ”riktig” bebis för var dag som går. Det är en otroligt spännande tid i utvecklingen och det kommer bara hända mer och mer innan den stora dagen kommer. Passa på att gratulera dig själv till att du är gravid i vecka 17!

När du är gravid i vecka 17 är det en febril aktivitet i din kropp

Även denna veckan händer det mycket i barnets utveckling. Nervsystemet mognar allt mer. Huden är ännu tunn och ganska transparent med de små, små blodkärlen synliga igenom. Nerver som ansvarar för hudens känslighet dyker upp över hela kroppen fram till vecka 20. Samtidigt omsluts ryggmärgens nervfiber av myelin, en slags isolerande mantel tillverkad av ett ämne rikt på lipider som möjliggör en god nervdelning. Även barnets tarm fortsätter att utvecklas och har nu intagit sin permanenta plats i buken. Allt är som det ska vara. Både du och din bebis har en otroligt spännande period framför er!

Gravid vecka 17 och en stundande gravidmage

Hos en del gravida kvinnor kan den lilla gravidmagen börja synas nu när du är gravid vecka 17, särskilt om du är extremt smal eller har varit gravid förut. Hos de allra flesta är det dock omöjligt för omgivningen att skåda med bara ögat. Du, däremot, du vet. Och känner. Byxorna har blivit svåra att knäppa, midjan har på något sätt försvunnit. En lite knepig period för många – man har ingen riktig gravidmage att peka på än men ser ändå annorlunda ut.  Motionera (i samråd med din barnmorska, givetvis) och ät hälsosamt så mår du bättre både nu och senare när du ska komma tillbaka i form efter födseln.

Ät rätt så att både du och din bebis mår bra

Din kropp behöver fett men det är skillnad på fett och fett. Essentiella fettsyror som du hittar i bland annat omega-3 är livsnödvändigt och om möjligt viktigare nu än någonsin att du får i dig. Oljor innehåller omättade fetter som det är bra att äta mer av, i synnerhet rapsolja (innehåller mycket omega-3) och olivolja. Även nötter, frön och avokado innehåller bra fetter. Men alla fetter ger kalorier, så för att ge plats åt de nyttiga behöver du göra avkall på de dåliga – smör, grädde, palmolja och kokosolja bland annat. De innehåller mättat fett som är mindre bra för dig. Kontakta en barnmorska om det är så att du har några frågor eller funderingar kring hur du ska äta eller lägga upp kosten. Att vara gravid i vecka 17 innebär att du är i en spännande och intensiv period. Det är viktigt att både du och din bebis mår så försök att tänka på att äta enligt de rekommendationer som ges, men även det som känns bra!

Tips

Att läsk inte är jättenyttigt kommer nog inte som en överraskning, men kan vara värt att tänka på särskilt nu när du är gravid. Inte heller lightläsk bör drickas i några större mängder, men det är ett klart bättre alternativ än vanlig läsk. Lightläsk sötas med sötningsmedel som aspartam eller sukralos, vilka sötar utan att ge kalorier eller höja blodsockret som ”vanlig” läsk gör. Båda sötningsmedlen anses vara säkra under graviditeten. I mat kan ibland steviolglykosid användas som sötningsmedel, vilket även det anses som säkert.

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se

View details Graviditeten
De första 1000 dagarna börjar redan i magen
Artikel
Gravid

Graviditeten

De första 1000 dagarna börjar redan i magen

2min att läsa

Related articles

View details Gravid vecka 22
Artikel
Gravid vecka 22

Gravid vecka 22

Om du kunde kika in, skulle du se hur din bebis suger på tummen. Nu är sugreflexen fulländad och tack vare den vet barn hur de ammar redan från födseln.

3min att läsa

View details Sectio: Vad du behöver tänka på
Artikel
vad man ska tänka på

Sectio: Vad du behöver tänka på

Hur du föder ditt barn till världen är ett mycket personligt beslut, med olika faktorer som spelar roll. Här är några saker att tänka på om kejsarsnitt, även känt som sectio.

1min att läsa

View details Illamående och gravid - Vad ska man göra?
Artikel
Illamående och gravid - Vad ska man göra?

Illamående och gravid - Vad ska man göra?

Det kan tyckas konstigt att illamående är så vanligt under graviditeten. Historiskt kan det ha varit en hjälp för kvinnan att undvika mat som inte var bra för henne eller fostret.

4min att läsa

View details Gravid vecka 18
Artikel
Gravid vecka 18

Gravid vecka 18

Det är många milstolpar som nås denna vecka! Allt från nervceller som multipliceras tusen gånger om till små fingeravtryck som skapas.

2min att läsa

View details Gravid vecka 24
Artikel
Gravid vecka 24

Gravid vecka 24

Har du känt barnet reagera på ljud och känslor än? Detta brukar börja hända nu i slutet av andra trimestern, så gör dig redo!

4min att läsa

View details Gravid vecka 5
Artikel
Gravid vecka 5

Gravid vecka 5

När du är gravid i vecka 5 och din bebis just nu bara är stor (eller liten) som en ärta, händer det mycket därinne. Utvecklingen går snabbt och han eller hon växer så det knakar!

3min att läsa

View details Gravid vecka 26
Artikel
Gravid vecka 26

Gravid vecka 26

Tadaa - barnet har öppnat sina ögon! Även om det är ett tag kvar till din bebis får se omvärlden med sina egna ögon så är det en stor händelse! 

3min att läsa

View details Gravid vecka 14
Artikel
Gravid vecka 14

Gravid vecka 14

Tänk vad tiden går. Din bebis är nu lika stor som en grapefrukt! Har du känt några sparkar än? Om inte så kommer du göra det nästa vecka.

3min att läsa

View details Gravid vecka 7
Artikel
Gravid vecka 7

Gravid vecka 7

Din bebis är redan imponerande 15 mm lång!

2min att läsa

View details Träning när du är gravid
Artikel
Gravid träning

Träning när du är gravid

En bra fysisk form gör dig mer rustad för förlossningen och kan bidra till att den blir enklare. 

3min att läsa

View details Gravid vecka 3
Artikel
Gravid vecka 3

Gravid vecka 3

När du är gravid i vecka 3 befinner du dig i början av din spännande resa. Det syns inget än. Men låt dig inte luras, det råder full aktivitet därinne.

3min att läsa

View details Gravid vecka 9
Artikel
Gravid vecka 9

Gravid vecka 9

Även om du bara är i vecka 9, slår ditt barns hjärta alldeles utmärkt av sig själv nu!

3min att läsa

View details Gravid vecka 33
Artikel
Gravid vecka 33

Gravid vecka 33

När du är gravid vecka 33 har du tagit dig igenom nästa hela graviditeten och det är snart bara upploppet kvar. Sex veckor.

3min att läsa

View details Gravid vecka 11
Artikel
Pregnant woman in kitchen

Gravid vecka 11

Om du kunde se inuti din mage skulle du nu se små, små hårstrån komma fram på ditt barns ögonbryn och överläpp, så kallat lanugobeh-hår!

2min att läsa

View details Gravid vecka 13
Artikel
Gravid vecka 13

Gravid vecka 13

Såhär när din andra trimester börjar är det mycket som händer. Det är många milstolpar här!

3min att läsa

View details Gravid vecka 35
Artikel
Gravid vecka 35

Gravid vecka 35

Du är nu gravid i vecka 35 och den stora dagen närmar sig med stormsteg! Om ungefär en månad kommer du att kunna hålla din lilla bebis i famnen!

3min att läsa

View details Din barnförberedelse plan
Artikel
bebisskydd

Din barnförberedelse plan

Det är en bra idé att barnskydda ditt hus innan den stora ankomsten. Läs våra barnskyddstips, från barnsäkerhetslås till babys hörnskydd för att minimera risken för olyckor hemma.

1min att läsa

View details Varför är det extra viktigt med järn för gravida kvinnor?
Artikel
Varför är det extra viktigt med järn för gravida kvinnor?

Varför är det extra viktigt med järn för gravida kvinnor?

Järn ingår i de röda blodkropparna som hjälper till att transportera livsviktigt syre till dina och ditt barns celler.

2min att läsa

View details Gravid vecka 30
Artikel
Gravid vecka 30

Gravid vecka 30

Varje dag utvecklas ditt barn allt mer för att göra sig redo inför sin ankomst om mindre än 10 veckor (!). Tycker du att tiden flyger iväg eller att den allt kunde snabba på lite?

3min att läsa

Bli medlem i Klubben & få massor av förmåner!

icon_b

Innehåll til dig

Följ din graviditet och ditt barns utveckling genom innehåll, tips och råd

icon_a

Fråga våra experter

Skicka in dina frågor så fort ditt barn fyllt sex månader.

coupons

Kuponger

Få produktkuponger så fort ditt barn fyllt sex månader.