Kostfibrer och fullkorn
Fullkorn innehåller alla delar av sädeskornet medan fibrer kommer från en del av sädeskornet. Det innebär att man får i sig fler nyttigheter om man väljer fullkorn och inte enbart fiberrikt.
Kostfiber är kolhydrater som enzymerna i magtarmkanalen inte biter på, utan fibrerna når tjocktarmen i samma skick. Det finns olika typer av kostfibrer som har olika funktion i kroppen. Vissa har en positiv effekt på blodfetter och blodsockernivåer, andra fungerar som näring till tarmbakterierna och vissa ger volym till avföringen och kan vara viktiga för att undvika förstoppning.
En lagom mängd fullkorn för vuxna är cirka 25-35 gram fibrer per dag vilket motsvarar omkring 3 g/MJ. Barn behöver betydligt mindre mängd fiber än vuxna och för små barn behöver man prova sig fram så kan detta öka gradvis med åldern för att de i tonåren bör äta samma mängd som vuxna.
Som en jämförelse:
- En portion barngröt för 12 månader ger knappt 1 gram fiber.
- En portion havregrynsgröt ger cirka 2 gram.
- En skiva rågbröd ger cirka 2 gram kostfiber.
Kan man ge små barn fullkornsprodukter?
Fullkorn och fibrer är bra även för små barn, men i måttliga mängder. Fullkornsvarianterna bland barnmatsprodukterna är anpassade efter barnets ålder, och har också en anpassad fibermängd. Om barnet äter dessa behöver hon eller han inte så mycket andra fullkornsprodukter i form av bröd, pasta och andra gryn.
Ibland kan en del barn vara lite extra känsliga och reagera med lös mage. Då kan man gå tillbaka till en kost med lägre fiber- och fullkornsinnehåll, för att sedan försiktigt introducera mer fullkorn och fibrer igen.
Related articles