3 månaders bebis

0 - 3 månaders bebis - en god start i livet

0-3 månader
Artikel
Jun 11, 2017
4min

Bröstmjölk ger under det första halvåret all näring som ditt lilla barn behöver. Bröstmjölk är dessutom unikt anpassad för varje enskilt barn och bidrar med antikroppar för att ge barnet ett skydd mot infektioner. Amma därför så länge det känns bra för dig och ditt barn.

Vad innehåller bröstmjölk?

Bröstmjölken är specialdesignad för just ditt barn. Den innehåller allt ditt lilla barn behöver under de första sex månaderna, i precis lagom mängd. Det är inte förrän efter sex månader som bröstmjölken behöver kompletteras med annan mat. Då börjar din bebis medfödda järnförråd att sina och behöver fyllas på genom kosten.

Det är däremot bra om bröstmjölken förblir en del av ditt barns kost under hela det första året eller längre. Till exempel innehåller bröstmjölk lite protein och mycket fett. Vidare finns de viktiga långkedjiga fettsyrorna omega 3 och omega 6 i bröstmjölk.

D-droppar

Det enda bebisen behöver extra av under första halvåret är D vitamin. På Barnavårdscentralen får du rådet att ge din bebis D-droppar redan från första levnadsveckan. Under de första levnadsåren är D-vitamin särskilt viktigt för ett starkt skelett och tänder. Här i Norden är det svårt att få i sig tillräckligt med D-vitamin genom mat och solljus, därför måste barn få extra D-vitamin i form av D-droppar under de första två åren.

Låt aptiten styra

Låt ditt barn själv styra hur ofta och hur mycket det äter. Du kan följa ditt barns vikt- och längdkurva på BVC och där ser du att ditt barn växer som det ska. Mjölkproduktionen regleras till stor del efter barnets aptit och ju oftare du ammar ditt barn desto mer bröstmjölk produceras.

Om du av olika anledningar inte kan amma eller är orolig för att ditt barn inte får i sig tillräckligt med bröstmjölk, vänd dig till er BVC-sköterska.

Du kan också läsa mer på amningshjälpen eller på Livsmedelverkets hemsida, sök på amning.

Att äta för två

Att amma är en energikrävande process för kroppen och kräver upprepning mat med mycket näring. Det är inte nödvändigt att äta så mycket att du själv ökar i vikt, men det är viktigt att du inte aktivt bantar under den här tiden. Graviditetskilona är bäst att vänta med att försöka bli av med till efter amningstiden. Fokusera istället på att äta ordentliga måltider för att orka med och att motionera, till exempel i form av dagliga promenader. Det räcker långt.

Du kan äta i stort sett all sorts mat när du ammar. Men det finns viss mat och dryck du bör vara försiktig med. Fisk är bra mat ur hälsosynpunkt, men vissa sorter kan innehålla miljögifter som inte försvinner vid tillagning. Läs mer på Livsmedelverkets hemsida under ”amning”.

Det kan hända att ditt barn reagerar på något du ätit genom att få diarré, magknip eller utslag. Försök då komma ihåg vad du har ätit och var försiktig med det. Prata också med BVC.

Fördela maten smart

När du ammar är det klokt att fördela fem till sex mål mat jämnt över dagen för att få ett jämnt energitillskott. Frukost, lunch, middag och två till tre mellanmål. Som småbarnsförälder får man ju heller inte alltid så mycket sömn och det kan underlätta betydligt att planera sina måltider i förväg.

  • Tänk igenom hur du vill lägga upp måltiderna, när mellanmålen behövs, hur planering kan underlätta och så vidare.
  • Skriv veckomatsedel så kommer inte varje måltid som en överraskning.
  • Storhandla. Då finns det nästan alltid någon mat hemma till hands.
  • Ha ett reservförråd av färdiga måltider i frysen, hemlagade eller färdigköpta.
  • Ta fram dagens lunch ur frysen på morgonen.

 

Fyll på vätskeförrådet

Det går åt mycket vätska när man ammar. Ungefär en extra liter per dag. Drick mycket vatten, men också mjölk för att fylla på med extra kalcium. Totalt ger cirka 6-7 dl mjölk, fil eller yoghurt tillsammans med ett par skivor ost det kalcium du behöver under amningen.

Håll igång magen

En trög mage är inte ovanligt när man precis fått barn. Välj fiberrik mat som grovt bröd, fullkornsalternativ av flingor och pasta, grönsaker, frukt och bär. Motion håller också igång magen. Se även till att få i dig ordentligt med vätska.

Vi lagade matlådor och frös in innan Judith kom. Sedan tog vi hjälp av familjen med handling och middagar den första månaden. Hela familjen hade energi och första tiden blev lugn och mysig.

Var försiktig med

  • Att banta under amningen Att amma kräver mycket mat och energi.
  • Fisk under tiden du ammar. Fisk är jättebra vid amning ur näringssynpunkt, men viss sorts fisk kan ha förhöjda halter kvicksilver eller dioxin och PCB. Se Livsmedelsverkets hemsida www.slv.se för en lista över vilka fisksorter du bör undvika.

Related articles

View details Hud mot hud
Artikel
Mum holding baby

Hud mot hud

Det kan låta som alldeles självklart att ditt barn mår bra av att ligga och mysa direkt mot din egen eller din partners varma hud när det ammas eller äter ur sin flaska. 

2min att läsa

View details Hur man kan hjälpa till med reflux
Artikel
baby reflux

Hur man kan hjälpa till med reflux

Baby kräkningar. Det är ett av de vanligaste symptomen hos spädbarn under det första året. Här är några tips för att hjälpa till att förebygga och lindra symtomen.

2min att läsa

View details 10 tips till en sund sömn rutin
Artikel
10 tips till en sund sömn rutin

10 tips till en sund sömn rutin

Barns sömnrutiner kan variera mycket, vilket kan ge föräldrar många sömnlösa nätter. Här är några tips på nattningsrutiner för att hjälpa ditt barn att sova hela natten.

2min att läsa

View details Hur man tyder spädbarns teckenspråk
Artikel
baby teckenspråk

Hur man tyder spädbarns teckenspråk

Från det ögonblick det föds, har ditt barn mycket att säga. Oavsett om de gnuggar ögonen när de är trötta till att sträcka upp armarna när de vill ha en kram, har de sätt att berätta hur de mår.

2min att läsa

View details Protein nödvändigt för barnets tillväxt
Artikel
Bebis proteinbehov

Protein nödvändigt för barnets tillväxt

Kroppen är beroende av näringsämnet protein. Protein fungerar som är byggstenar i kroppens celler.

2min att läsa

View details Hur du hjälper ditt barn att sova bättre
Artikel
Hur du hjälper ditt barn att sova bättre

Hur du hjälper ditt barn att sova bättre

Bebisar älskar att sova och äta. Eller? Förutom att sovandet ibland kan kräva mycket arbete.

3min att läsa

View details Förstå varför bebisar gråter
Artikel
varför gråter barn

Förstå varför bebisar gråter

Undrar du varför bebisar gråter? Om du har svårt att förstå vad ditt barn försöker säga till dig, kolla in den här listan för tips som kan hjälpa.

2min att läsa

View details Amning bidrar till en god bakterieflora och en sund tarm
Artikel
Amning bidrar till en god bakterieflora och en sund tarm

Amning bidrar till en god bakterieflora och en sund tarm

Vi vet att barnets hälsa påverkas av bakterierna i tarmen. Men var kommer de egentligen ifrån?

2min att läsa

View details Checklista för badstunden: Hur man badar en nyfödd
Artikel
hur man badar nyfödda

Checklista för badstunden: Hur man badar en nyfödd

Att bada en nyfödd första gången kan vara både nervöst och en mysig stund. Följ våra tips på hur du badar din nyfödda på ett säkert sätt.

3min att läsa

View details Protein – vilken sort och hur mycket är optimalt för ett litet barn?
Artikel
Protein – vilken sort och hur mycket är optimalt för ett litet barn?

Protein – vilken sort och hur mycket är optimalt för ett litet barn?

De senaste åren har forskningen om bröstmjölk gått framåt. Ny kunskap visar hur komplext och avancerat den näringsmässiga sammansättningen hänger samman med barnets ständigt varierande behov.

2min att läsa

View details Hantera baby blues
Artikel
hantera babyblues

Hantera baby blues

När din lilla väl har kommit är det lätt att glömma bort dig själv - men en glad mamma innebär en glad bebis.

2min att läsa

View details Närheten redan från början viktigt även för partnern
Artikel
Father and baby

Närheten redan från början viktigt även för partnern

Det är av naturliga skäl oftast mamman som ska amma som är hemma med barnet den första tiden, men tänk på hur viktigt det är att du som partner också är aktiv under den här tiden för att utveckla n

2min att läsa

View details Hur ofta bör jag amma mitt barn?
Artikel
Hur ofta ska man amma

Hur ofta bör jag amma mitt barn?

Att börja amma sitt nyfödda barn kan vara en intensiv period och som måste få ta sin tid innan ni lärt känna varandra och din mjölkproduktion kommit igång tillräckligt.

4min att läsa

View details Badet: hur du tvättar en nyfödd
Artikel
topp och svans nyfödda

Badet: hur du tvättar en nyfödd

Vissa nyfödda älskar att bada, medan andra behöver tid för att tycka om det. De första veckorna kanske du vill tvätta din nyfödda istället.

2min att läsa

View details Proteinets betydelse för ditt barns tillväxt och utveckling
Artikel
Proteinets betydelse för ditt barns tillväxt och utveckling

Proteinets betydelse för ditt barns tillväxt och utveckling

Medicinska experter och forskare betraktar protein som ett av de viktigaste näringsämnena, inte bara för barnets tillväxt utan också för dess utveckling.

1min att läsa

View details Hur man underlättar spädbarns magproblem
Artikel
baby magproblem

Hur man underlättar spädbarns magproblem

Spädbarns magproblem? Om de bara kunde berätta för dig vad som är fel. Tills vi hittar en bebistolk så finns här några sätt som du kan hjälpa en missnöjd bebis.

2min att läsa

View details Babytecken
Artikel
Babytecken - tecken som ger kontakt

Babytecken

Att forma ord med munnen är en motoriskt ganska komplicerad uppgift som kräver att ditt barns tunga och muskler är i en viss utvecklingsfas.

2min att läsa

View details Hur man tröstar ett barn med kolik.
Artikel
kolik och gråt

Hur man tröstar ett barn med kolik.

Spädbarn gråter. Vissa barn gråter mer än andra. Om ditt annars friska barn är under fem månader gammalt och har upprepade perioder av okontrollerbart gråt, kan det vara kolik.

2min att läsa

View details Vad bör du äta när du ammar?
Artikel
Vad ska man äta när man ammar

Vad bör du äta när du ammar?

Precis som det var viktigt att äta bra och näringsrikt medan du var gravid, så är det lika viktigt att du fortsätter att göra det även medan du ammar.

4min att läsa

Bli medlem i Klubben & få massor av förmåner!

icon_b

Innehåll til dig

Följ din graviditet och ditt barns utveckling genom innehåll, tips och råd

icon_a

Fråga våra experter

Skicka in dina frågor så fort ditt barn fyllt sex månader.

coupons

Kuponger

Få produktkuponger så fort ditt barn fyllt sex månader.