Hur man lagar en hälsosam småbarnskost
En hälsosam småbarnskost redan nu kan ge ditt barn ett livslångt hälsosamt ätande. Här är några näringsbyggstenar för den bästa maten för småbarn.
- Undvik för mycket socker, salt och mättat fett.
- Erbjud en variation av mat för att träna barnets smaklökar.
- Servera ca 5 dl mager mjölk, yoghurt eller filmjölk /dag.
- Servera grönsaker och frukt varje dag. De kan vara färska eller frysta.
- Försök ge barnet 2 portioner kött eller kyckling/ dag, eller något vegetariskt protein. Fisk är bra att servera 2-3 gånger/ vecka.
- Servera stärkelserika kolhydrater, tex potatis, pasta, ris, bröd, varje dag.
- Kom ihåg att barnportioner är mycket mindre än vuxnas. En brödportion till en två-åring är ungefär en halv skiva bröd, och en portion av kött är ca 30 g, det är en tredjedel av din portion.
- Ge ditt barn mer mat om det visar att det fortfarande är hungrigt. Men, lägg inte på för mycket mat på en gång.
- Välj fleromättat fett från växtriket (rapsolja eller olivolja).
- Ge ditt barn mat med rätt storlek och konsistens - hela morötter och vindruvor är lätta att sätta i halsen. Dela vindruvorna längsmed, och koka morötter mjuka och dela upp dem i portionsbitar.
- Växande kroppar använder snabbt sina reserver. Ge ditt barn 2- 3 nyttiga mellanmål varje dag.
- Vänj ditt barn att dricka vatten eller mjölk (alternativt berikad havre- eller soyadryck) till maten. Undvik söta drycker som saft och läsk.
- Små barn får inte tillräckligt med D-vitamin via maten. Därför behöver du fortsätta ge D-droppar varje dag ända tills barnet är två år.
- Om du tror att du har en picky eater, läs vår checklista om hur du kan hjälpa.
Related articles