Mer om komjölksproteinallergi
Om du misstänker komjölksproteinallergi
Komjölksproteinallergi är den vanligaste matallergin hos små barn, och den allergi som oftast uppträder först. Uppskattningsvis drabbas 2-3 % av alla barn av komjölksproteinallergi, men de allra flesta växer ifrån den före 5 års ålder.
Vanliga symtom vid komjölksproteinallergi kan vara magsymtom (kolik, lös avföring och kräkningar), hudsymtom (eksem och klåda) eller symtom från andningsvägarna (pip i bröstet). Ammar du måste komjölk även uteslutas ur all din mat, och om barnet äter blandad kost måste komjölk tas bort ur den maten. Sker en förbättring inom någon vecka bör du kontakta sjukvården och utreda om det är en allergi eller inte.
Om barnet får diagnosen komjölksproteinallergi innebär det att alla produkter som innehåller komjölksprotein måste uteslutas. Vissa barn reagerar även på proteiner som går över i bröstmjölken, och då måste mamman undvika mjölkprodukter. Det är viktigt att fortsätta amma om man kan och vill, och om det känns svårt att hitta bra ersättningsprodukter för mjölk bör man be en dietist om hjälp med att gå igenom vad barnet kan äta och vad han eller hon bör undvika. Det är viktigt att man inte bara utesluter mjölkprodukter (mjölk, yoghurt, ost, smör m.m.), då de bidrar med mycket energi och näringsämnen som man behöver, speciellt under amningen! Observera att mjölk från get, får etc. inte tolereras bättre.
Alternativ mjölkersättning
Om barnet får diagnosen komjölksproteinallergi och dricker modersmjölksersättning ska man gå över till en specialnäring som är fri från komjölksprotein. Förstahandsvalet bör vara en fullständigt hydrolyserad specialnäring där proteinerna är så finfördelade att barnet inte reagerar mot dem. Ett fåtal barn är så känsliga att de inte blir helt bra ens med hydrolyserad ersättning och då kan man bli rekommenderad en aminosyrabaserad specialnäring.
Undvik soja
Sojabaserade produkter brukar inte rekommenderas då det i vissa studier framkommit att barn som använder dessa har en ökad risk för att utveckla allergi mot soja senare.
Ta hjälp av BVC och en dietist
När barnet växer och sedan gradvis övergår till vanlig mat kan det vara svårt att veta vad man skall välja. Kontakta BVC för mer information, och be eventuellt att få tala med en dietist som kan vägleda vilka produkter man kan välja som alternativ.
Sinlac - Komplett barngröt fri från komjölksprotein och gluten
Sinlac specialgröt är en komplett barngröt som är fri från komjölksprotein och gluten.
Sinlac kan användas till barn med komjölksproteinallergi, laktosintolerans och glutenintolerans.
Kan ges från 4 månaders ålder efter rekommendation från BVC eller läkare, och passar även högre upp i åldrarna som en del av en god och näringsrik måltid.
Sinlac är baserad på ris och fruktkärnmjöl från Johannesbrödträd.
Sinlac har ett balanserat fettinnehåll och är berikad med järn, kalcium och vitaminer enligt Livsmedelsverkets och EU:s bestämmelser för gröt till barn under 3 år.
Sinlac säljs både på Apotek och i butik.
Related articles